Uporaba otroških varnostnih avtosedeževVeliko otrok se v šolo in domov pripelje v osebnem avtomobilu. Pomembno je, da otroci dosledno uporabljajo otroške varnostne sedeže in sicer predvsem zaradi nepredvidenih situacij na cesti – večja varnost ob trkih in sunkovitem zaviranju.
 

Na podlagi predpisov, morajo otroci uporabljati otroške avtosedeže do telesne višine 150 cm. Dovoljena je uporaba homologiranih otroških varnostnih sedežev, ki morajo biti homologirani po ECE standardih R 44 03 ali 44 04 ali novejšem standardu R 129.
 

Šolski otroci uporabljajo sedeže skupin II in III, v katerih so pripeti z vgrajenimi varnostnimi pasovi v avtomobilu. Zelo pomembno je, da imajo sedeži hrbtni naslon z oporo za glavo, ki ščiti predvsem ob bočnem pa tudi čelnem trku. Še posebej je potrebno biti pozoren na potek varnostnega pasu prek otrokovega telesa.

Ali varnostna zavesa, vgrajena v novejše avtomobe, lahko nadomesti bočno zaščito za otrokovo glavo? Varnostna zavesa je namenjena odraslim potnikom, zato zagotavlja zaščito le velikih otrokom (od 135 cm) naprej), če sedijo v jahaču. Za manjše otroke varnostna zavesa ne nudi ustrezne zaščite ob bočnih trkih.

Pripravlja se nov predpis, ki naj bi dovoljeval uporabo jahačev brez naslona le za otroke visoke več kot 125 cm in ki tehtajo najmanj 22 kg. Sprejet bo predvidoma do konca leta.

Vir: motorevija, september 2016