Značilnost XENON avto žarnic


Če razmišljate o izboljšanju svetilnosti vaših avto žarnic, ste nedvomno naleteli na žarnice Xenon in HID. V današnjem času so Xenon HID žarometi nameščeni v večino modernih avtomobilov in dodajo tisto piko na i.

Kaj so Xenon žarometi? 

Xenon žarometi so se začeli pojavljati v zgodnjih 1990-ih letih in njihova popularnost od takrat naprej raste. Avto s Xenon žarometi boste zlahka opazili na cesti, zaradi ledeno bele z modrim odtenkom in ekstremne svetilnosti. Ali veste kako ti žarometi dejansko delujejo?

Xenon HID (High Intensity Discharge) žarnice so napolnjene z plinom xenon in vsebujejo 2 elektrodi – vsako na eni strani žarnice za avto. Ko avto žarnico prižgemo prične električni tok teči med dvema elektrodama in xenon plin prižge žaromete. Xenon plin se dejansko uporablja samo med vžigom avto žarnice. Ko je dosežena določena temperatura znotraj same žarnice, drugi plini zagotovijo, da žarniceza avto še naprej svetijo.

Če v avtu trenutno uporabljate halogenske avto žarnice, jih ne boste mogli tako enostavno zamenjati z avto žarnicami Xenon HID. Same avto žarnice delujejo drugače, kar pa seveda pomeni, da imajo halogenske in HID žarnice za avto različno obliko in tudi drugačno podnožje za priključitev v vozilo.

Če ste se odločili, da boste v avtu uporabljali HID žarnice, lahko uporabite komplet za namestitev HID žarnic, ki vam omogoča, da halogenske žaromete spremenite v xenon žaromete. Ti kompleti, vkolikor niso certificirani lahko poškodujejo vaš avto, če ga kupite pri nepooblaščenem prodajalcu. Zato vam priporočamo, da ga kupite pri pooblaščenem prodajalcu.

Pri nakupu Xenon HID avto žarnic bodite pozorni saj so nekatere avtomobilske žarnice označene, da za delovanje uporabljajo xenon plin ampak so lahko tudi halogenske avto žarnice, ki uporabljajo Xenon za bolj močno belo svetlobo. Dober način za preverjanje ali imate v rokah halogenske ali xenon žarnice je, da pogledate na podnožje avto žarnice. Če se zapis na podnožju začne z 'D' (npr. D2S), gledate Xenon. Žarnice za avto s 'H' na začetku zapisa na podnožju (npr. H4) so halogenske avto žarnice. 

Prednosti Xenon žarometov

Prvi in najbolj očiten razlog, da imajo vozniki večinoma raje Xenon HID v primerjavi z drugimi tipi žarometov, je svetilnost. Xenon avto žarnice so veliko bolj svetle kot halogenske, kar vam omogoča, da ponoči vidite dlje in bolje. Xenon avto žarnice lahko proizvedejo višjo barvno temperaturo kot halogenske žarnice za avto. Pri barvni temperaturi 4300K halogenske žarnice niso več dovoljene za uporabo v prometu in so hkrati omejene pri proizvajanju modrikaste svetlobe. Kakorkoli HID avto žarnice lahko dosegajo veliko višjo barvno temperaturo in so še vedno dovoljene za uporabo na cesti. Kar pomeni, da lahko dosežete veliko bolj močno, stylish ledeno belo/modrikasto svetlobo na cesti s Xenon avto žarnico.

Zadnja prednost Xenon žarnic za avto je dolga življenjska doba. Xenon avto žarnice imajo precej daljšo življenjsko dobro kot halogenske žarnice za avto, kar pomeni, da vam ni treba skrbeti, da bi jih morali pogosto menjati. Vendar je cena Xenon žarnic v primerjavi s halogenskimi bistveno višja.