Avto žarnice z oznako maximum performance, styling, long life. Kakšna je razlika?
 
Razmišljate katere avto žarnice so primerne za vaše potrebe in vaš avto? Zagotovo ste slišali za poimenovanja »Maximum Performance« – najzmogljivejše žarnice, »Styling« – z belo do modro svetlobo in »Longlife« – dolga življenjska doba. Pa poglejmo kakšne so značilnosti posameznih žarnic za avto. 


Avto žarnice »Maximum Performance«

Avto žarnice z oznako »maximum performance« izberite, če želite zelo močno svetlobo in daljši svetlobni snop na cesti. Zato jih imenujejo »maximum performance« – omogočajo več svetlobe na cesti pred vami, omogoča voznikom videti bolje in dlje na cesti.

Žarnice za avto »maximum performance« se zelo dobro obnesejo na neosvetljenih cestah in v dežju. Omogočajo vam tisto dodatno svetlobo, ki jo v takih si potrebujete.

Glavna slabost »maximum performance« avto žarnic je barvna temperatura. Barvna temperatura je zelo podobna standardni avtomobilski žarnici. Barvna temperatura je okoli 3400K - 3900K (rumena svetloba). Za nekatere barva svetlobe ni pomembna. Primerna predvsem za tiste, ki iščete bolj moderen, stylish izgled, za vaš avto. V takem primeru raje razmislite o nakupu styling žarnic za avto.
 

Katere »maximum performance« žarnice so najboljše?
(na seznamu samo Osram avto žarnice)

OSRAM Night Breaker Unlimited
OSRAM Night Breaker Laser

 

 

Svetilnost

Dolžina snopa

Barvna temperatura

OSRAM Night Breaker Unlimited

Do 110% več kot standardne

Do 35m daljši kot standard

Do 3900K

OSRAM Night Breaker Laser

Do 130% več kot standardne

Do 40m daljši kot standard

Do 20% bolj bela kot standard

 

Avto žarnice z oznako »styling«


Avto žarnice z oznako »styling« za več bele svetlobe na cesti. »styling« avto žarnice imajo višjo barvno svetlobo kot »performance«, kar pomeni, da proizvajajo bolj hladno/belo barvno temperaturo kot standardne halogenske avto žarnice. Te žarnice za avto imajo različno svetlobo od sveže bele, pa vse do modre. Ko zbirate »styling« avto žarnice, bodite pozorni. Zaradi barvne temperature nekatere niso dovoljene za uporabo na cesti. Če bi radi izbrali avto žarnico z dovoljenjem za uporabo na cesti bodite pozorni na 2 stvari:

-          Halogenske žarnice imajo barvno temperaturo do 4200K ali manj (obstaja nekaj izjem)

-          Poglejte ali imajo ECE R37 certifikat – te so dovoljene za uporabo na cesti

»Styling« avtomobilske žarnice niso moteče za mimovozeča vozila, kljubtemu imajo svoje pomanjkljivosti. Te avto žarnice nimajo večja svetilnosti ampak je njihova prednost v bolj beli svetlobi. Zato boste opazili, da večina »styling« žarnic za avto ne omogoča močnejšega snopa v primerjavi s standardnimi halogenskimi žarnicami. Če vam je bolj pomembna barva kot pa dolžina svetobnega snopa, so »styling« žarnice za avto za vas prava izbira.
 

Katere žarnice priporočamo?
(izbrali smo samo Osram avto žarnice)

OSRAM Cool Blue Intense
OSRAM Cool Blue Hyper+

 

 

Barvna temperatura

Dovoljeno za uporabo na cesti?

OSRAM Cool Blue Intense

Do 4200K

Da

OSRAM Cool Blue Hyper+

Do 5000K

Ne

 


Avto žarnice z dolgo življenjsko dobo - "long life"

Če ste voznik, ki mu ne pomeni toliko svetlobni snop žarnice ali barvna temperatura, ampak bi radi imeli avto žarnico, ki ima dolgo življenjsko dobo? Potem vam priporočamo žarnice za avto z dolgo življenjsko dobo. Te avtomobilske žarnice so točno to, kar na njih piše, trajajo dlje kot standardne avto žarnice, kar pomeni, da jih ne bo potrebno tako pogosto menjati. Slabost žarnic z daljšo življenjsko dobo je, da ne omogočajo boljše vidljivosti. Ne boste opazili boljše svetilnosti ali barvne temperature v primerjavi s standardnimi halogenskimi avto žarnicami.  

Katere žarnice s podaljšano življenjsko dobo so primerne?
(na seznamu samo Osram avto žarnice)

 

Življenjska doba

Barvna temperatura

OSRAM Ultra Life

Do 3x daljša življenjska doba

3200K

 


Xenon HID

Če imate avto v katerem imate Xenon HID avto žarnice, boste našli enake tipe avto žarnic, ki delujejo podobno. Je pa ena velika razlika med Xenon žarnicami za avto in halogenskimi avto žarnicami in sicer, da imajo Xenon HID avto žarnice višjo barvno temperaturo vendar so kljub temu dovoljene za uporabo na cesti. Kar je posledica različnih pravil za halogenske in Xenon HID avto žarnice.