Novorojenčki naj se vozijo v lupinici krajši čas

Študijo sta opravili fundacija Great Western Hospitals in univerzi Bristol ter Southampton. Starše novorojenčkov opozarja naj bodo še posebej previdni pri prevozu novorojenčkov. Novorojenčki, to so otroci do četrtega tedna starosti, se ne bi smeli v otroških sedežih voziti dlje kot pol ure, prav tako pa je bolj priporočljivo, da se v avtu peljejo v čimbolj ležečem položaju.

Do teh rezultatov so raziskovalci prišli tekom raziskave na podlagi spremljanja 40 novorojenčkov, ki so se prevažali v t. i. lupinicah, torej otroških sedežih kategorije 0+, pri katerih je položaj otroka nekoliko dvignjen. Otroke so v sedežu "vozili" v treh različnih stopnjah naklona, med malčki pa je bilo 21 takšnih, ki so se rodili kot nedonošenčki. 

V posebnem simulatorju, ki je ponazarjal tresenje in vibracije med vožnjo pri hitrostih vožnje okoli 50 km/h, so naprave izmerile, da se srčni utrip, stopnja kisika v krvi in količina CO2 v izdihu po 30 minutah "vožnje" postali bistveno drugačni.

Najslabše je bilo pri tistih otrocih, ki so bili v avtu nagnjeni pod kotom 40 stopinj. Nerazvite vratne mišice so namreč pomenile, da dojenčki še niso mogli podpirati svoje glave, zato je prihajalo do težav pri dihanju in posledic pri zagotavljanju kisika za telo. 

"Izogibajte se nepotrebnim dolgim  vožnjam z novorojenčki," je zaobjel ugotovitve profesor Peter Fleming. Proizvajalci avtosedežev sicer priporočajo, da se noben otrok v avtosedežu ne bi smel voziti dlje kot dve uri. Strokovnjaki so na podlagi izsledkov raziskave prepričani, da bi morali proizvajalci posebno, ločeno, priporočilo nameniti še staršem novorojenčkov.

Vir: zurnal24.si